Weg met de viespeuk

  • 17 maart 2021

“Ach, 1 peukje!” klinkt het 100.000 keer per dag. In Vlaanderen worden ongeveer 100.000 peuken per dag op de grond gegooid. Dat is meer dan de helft van het zwerfvuil, in aantal stuks gerekend.

De restjes belanden in ons bord

Sigarettenpeuken zijn grote milieuvervuilers. Want het duurt 2 tot 12 jaar voor een peuk uit elkaar valt, in stukjes die niet meer zichtbaar zijn met het blote oog. Helaas is de peuk dan niet helemaal weg.

Sigarettenfilters bestaan namelijk grotendeels uit celluloseacetaat, een soort plastic. En plastic vergaat niet. Deze “onzichtbare” plastic deeltjes worden weggespoeld door de regen en komen via allerlei omwegen in de zee terecht. Via het voedsel van de vissen komen ze uiteindelijk op ons bord. Smakelijk.

Gooi je een peuk in de riolering? Dan vervuil je het water nog sneller. De microplastics en de duizenden chemische stoffen van 1 peuk kunnen gemakkelijk 500 liter water vervuilen.

Wat is de oplossing? Eenvoudig: gooi je uitgedoofde peuk in een vuilnisbak langs de weg of bij het restafval bij je thuis. Of in onze nieuwe peukenbakken!
 

Peukenbakken

Zag jij onze knalgele peukenbakken al? We plaatsten er een tiental in onze gemeente. Je vindt ze bij de culturele centra, aan het gemeentehuis, de bibliotheek, aan het jeugdhuis en op de sportsite.

Op elke peukenbak staat een speelse vraag met twee antwoorden. Kies een antwoord en gooi je peuk in het passende bakje. Welke antwoorden krijgen de meeste stemmen?

We stellen regelmatig een nieuwe vraag. Heb jij een voorstel? Welk dilemma zou leuk zijn om hierop aan te brengen? Mail jouw idee naar pdme@nazareth.be.