Huwelijksaangifte

Beschrijving

De huwelijksaangifte is de registratie bij de burgerlijke stand van het voornemen om te trouwen. Dit is de zogenaamde ‘ondertrouw'.

De ambtenaar van de burgerlijke stand stelt een akte van aangifte op. Deze akte is nog geen huwelijksakte.

Voorwaarden

  • Een eventueel vorig huwelijk moet ontbonden zijn (door echtscheiding of overlijden) voor je een nieuw huwelijk kan sluiten.
  • Een van de toekomstige echtgenoten moet zijn hoofdverblijfplaats in Nazareth hebben op de datum van het ondertekenen van de aangifte.
  • In principe kan je niet trouwen voordat je 18 jaar bent. In uitzonderlijke situaties kan de jeugdrechtbank deze leeftijdsbeperking opheffen en kan je als minderjarige toch trouwen.

Procedure

Wanneer?

De huwelijksaangifte kan ten vroegste 6 maanden en moet minimum 15 dagen vóór de huwelijksdatum gebeuren.  Je kan wel al eerder een huwelijksdatum aanvragen. 

Wanneer alle noodzakelijke documenten ter beschikking zijn, zal de dienst burgerzaken je uitnodigen om de aangifte te komen doen. In sommige gevallen moet je zelf tijdig de nodige documenten voorzien (zie verder bij de rubriek 'Nodig').

Wie?

De aangifte moet persoonlijk gebeuren door beide aanstaande echtgenoten. We bespreken op dat moment graag het praktische verloop van de ceremonie.

Nodig

  • Identiteitskaart van beide partners.
  • Ben je Belg, woonachtig en geboren in België, dan hoef je geen andere documenten mee te nemen, want de dienst burgerzaken vraagt die voor jou aan.
  • In het andere geval moet je de documenten die in het buitenland afgeleverd zijn, meenemen:

Al deze documenten mogen niet ouder dan 6 maand zijn.

Wanneer deze documenten in een vreemde taal zijn opgesteld, kan de dienst burgerzaken vragen dat je een beëidigde vertaling voorziet.

Wet- en regelgeving

Openingsuren en contact

Burgerzaken

Dorp 1
9810 Nazareth
België
Tel. 09 396 50 20
Nu gesloten