Maak kennis met onze lokale duurzame held FABRIC

  • 1 november 2020

Textieldrukkerij uit Eke kiest voor gezonde materialen

Ondernemerstrio Laurent Lampaert, Kristof Thienpont en Daan Imschoot leiden textieldrukkerij Fabric, met atelier in Eke en showroom in Gent. Al vanaf het prille begin streven de ondernemers ernaar om elk aspect van het productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken en schadelijke producten te vermijden. “Wij doen dit al 15 jaar, nog voor de markt vroeg om ecologische producten. Onze oorspronkelijke motivatie was onze eigen gezondheid, want we werken dagelijks met verven en inkten. En geleidelijk aan gingen we verdere stappen zetten in duurzaamheid.”

 

Fabric

Als eerste in België gecerficeerd

GOTS labelAls erkenning voor hun inzet, ontvingen ze in 2018 als eerste zeefdrukkerij in België het Global Organic Textile Standard (GOTS)-certificaat. Nu, twee jaar later, zijn al hun technieken GOTS-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het hele productieproces, van bij de katoenboer tot aan het eindproduct, op een ecologische, maar ook eerlijke en ethisch verantwoorde manier gebeurt. Meer info over het GOTS-label.

Ook wil Fabric maximaal op organisch en biologisch katoen drukken. Daarom zijn ze al sinds jaren officiële dealer van het Belgische textielmerk Stanley/Stella.

Ook in tijden van corona duurzaam

Tijdens de corona-epidemie is Fabric ook mondmaskers gaan bedrukken en personaliseren. Deze mondmaskers worden gemaakt in een atelier in België, om op die manier ook de lokale economie te steunen.

Wat maakt Fabric een lokale duurzame held van Nazareth?

SDG 12 verantwoorde consumptie en productie

Fabric werkt aan een verantwoorde productie door onder meer het behalen van het GOTS-certificaat.

SDG 3 goede gezondheid en welzijn Fabric zorgt voor gezond textiel en gezonde werknemers door het gebruik van ftalaatvrije en watergedragen inkten, zonder oplosmiddelen.
SDG 13 Klimaatactie Fabric vermindert zijn CO2-uitstoot door zijn installatie van 56 zonnepanelen.
SDG 6 schoon water en sanitair Fabric gebruikt enkel regenwater voor het productieproces.

Meer weten over Fabric? Zie hun website www.fabric.gent

 

Fabric logo
Lokale duurzame held van Nazareth
lokale held

"Als ik mag kiezen, dan zou ik als overheid stoppen met investeren in fossiele brandstoffen en de overschakeling naar hernieuwbare energie zoals zon en wind versnellen", Laurent Lampaert, zaakvoerder van Fabric.