Corona-update Nazareth

 • 16 februari 2021

Woonzorgcentra en scholen

De coronacijfers in Nazareth begonnen vanaf 27 januari geleidelijk te stijgen. Dit is te verklaren door een uitbraak in onze beide woonzorgcentra. Ook in de werkomgeving komen besmettingen voor met uitlopers naar de betrokken familieleden.

Het goede nieuws is dat bijna alle bewoners en personeelsleden intussen hun tweede prik kregen. Zo zijn ze beter beschermd tegen nieuwe besmettingen.

In onze scholen zijn er weinig gevallen. We blijven dit nauw opvolgen. De schooldirecties overleggen telkens met het CLB en de lokale coronacel. De mondmaskerplicht vanaf het vijfde leerjaar blijft gehandhaafd tot nader bericht.

Opvolging en controle

Lokale vrijwilligers bellen inwoners die positief testten op. Zij proberen de nauwe contacten op te sporen en de bron van de besmetting te achterhalen. Zij geven uitleg over de isolatie- en quarantaineregels en vragen of ze hulp nodig hebben.

Ook de burgemeester krijgt elke dag een lijst van mensen, die in isolatie of quarantaine moeten gaan. Deze mensen worden opgebeld. De quarantainemaatregelen worden nog eens uitgelegd en er wordt nagegaan of zij zich aan de quarantaine houden. Bij twijfel gaat de politie langs voor een controle.

Zo werkt iedereen samen om het virus in te dijken.

Quarantaine

We merken dat er vaak onduidelijkheid is over de duur van de quarantaine. Hoe lang moet je in quarantaine blijven, als iemand van jouw gezin positief test?

 • De positief geteste persoon blijft zelf 10 dagen thuis in isolatie.
 • De gezinsleden die met deze persoon samenwonen, blijven 10 dagen thuis in quarantaine. Zij moeten zich afzonderen van de positief geteste persoon. Zij laten zich zo snel mogelijk testen en ook op dag 7.
  Kunnen de gezinsleden zich niet afzonderen van de positief geteste persoon? Dan duurt de quarantaine 20 dagen, met een test op dag 7 en dag 17.
 • Als een gezinslid negatief test op dag 7, kan de quarantaine eventueel vroeger stoppen. Test het gezinslid positief op dag 7, dan start een isolatieperiode van 10 dagen.
 • Lees meer hierover in onze quarantainefolder.

Iemand die in quarantaine is, mag niet naar school, werk, hobby’s en familie. We zien dat dit door de meeste inwoners goed nageleefd wordt. Zo kan het virus zich niet gemakkelijk verspreiden. De grootste verspreiding in onze gemeente gebeurt binnen de gezinnen.

Vaccinaties

Hoewel het vaccinatiecentrum pas over enkele dagen van start gaat, zijn in onze gemeente al heel wat inwoners gevaccineerd, met name de bewoners en personeelsleden van de beide woonzorgcentra.

Deze cijfers halen we uit de vaccinatieteller van 15 februari:

 • 4,7% van de Nazarethse bevolking kreeg minstens 1 dosis van het coronavaccin.
 • 10% van de Nazarethse 65-plussers kreeg al 2 dosissen en is dus volledig gevaccineerd.

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk dat je de maatregelen goed blijft opvolgen. Waarom?

 • Je bent pas na 5 weken goed beschermd.
 • Het vaccin werkt bij meer dan 70 tot 90% van de mensen, wat beter is dan de griepvaccins. Maar dat betekent ook dat je niet 100% zeker bent, dat je na contact met het virus toch niet ziek zal worden. Als je toch ziek zou worden, zijn de symptomen minder erg dan als je geen vaccin kreeg. Pas als genoeg mensen gevaccineerd zijn, zal het virus minder aanwezig zijn in de samenleving. En dan kunnen we stap voor stap weer "gewoon" doen.

Vaccinatiecentrum

In het vaccinatiecentrum Nazareth zullen inwoners van Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem worden gevaccineerd.

Op 12 februari hielden we een dry-run: een doorloop van de procedure zonder echte vaccins. Zo konden we mogelijke knelpunten aanpakken, zodat alles nog vlotter verloopt als straks de echte vaccins worden gegeven.

In de week van 22 februari krijgen mensen van de eerstelijnszorg (zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen...) hun eerste prik. Daarna beginnen we stilaan aan de vaccinatie van de 65-plussers. Iedereen krijgt een persoonlijke uitnodiging.

Nuttige websites

www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie
www.laatjevaccineren.be/covid-19
www.vaccinatiecentrumnazareth.be

Hulplijnen

Heb je nood aan een babbel? Weet dat je terecht kan bij de bekende hulplijnen. Deze mensen staan klaar voor jouw verhaal:

 • Tele-onthaal: 106
 • Awel (voor kinderen en jongeren): 102
 • Zelfmoordlijn: 1813
 • CAW (relatieproblemen, angst, geldproblemen, verdriet…): www.caw.be, 0800 13 500 (weekdagen van 9 tot 17u)

Heb je financiële of andere zorgen? Neem contact op met onze diensten: