Bijen en wespen

Wespen

Wespen hebben hun reputatie niet mee. Weinig mensen weten dat ze erg nuttig zijn. Ze jagen op bladluizen, vliegen en muggen. Als je wespen met rust laat, laten ze jou ook met rust.

Bij echt hinderlijke of gevaarlijke situaties kan de brandweer een nest verdelgen. Dat kost 40 euro en vraag je aan via www.wespennest.vlaanderen.

Wespen hoef je niet altijd te verdelgen

Wespennesten bevinden zich vaak in de buurt van mensen: spouwmuren, zolders, daken, schuurtjes, verlaten muizennesten of mollengangen in de grond. Wespen zullen vooral aanvallen als hun nest verstoord wordt.

Heb je een kleine tuin of zit het nest in een omgeving waar je vaak vertoeft, dan kan het een goed idee zijn om het te laten verwijderen. Maar als het nest op een plek zit waar je het niet kan verstoren, achteraan een grote tuin bijvoorbeeld, dan kan je het perfect laten zitten. Als het weer wat natter wordt, zijn ze weg.

De brandweer is er voor mens én dier. Daarom vraagt de brandweer om alleen gevaarlijke of echt hinderlijke wespennesten te melden. Want een nest verdelgen ze met gif en dat is eigenlijk nooit gezond. Katten die nadien in de buurt komen, kunnen er erg slecht op reageren.

Aziatische hoornaar moet wel weg

De Aziatische hoornaar is een ander verhaal. Dat is een exotische wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt en onze eigen honingbijen bedreigt. Daarom is verdelging wel nodig. Je kunt ze herkennen aan het overwegend zwarte lijf en de opvallende gele pootjes. Ze wordt vaak verward met de Europese hoornaar. Die is groter en heeft opvallende rode poten en veel rood aan de kop en het borststuk.

Als je denkt dat je een Aziatische hoornaar hebt gezien, neem dan een foto en upload die op de website www.vespawatch.be. De verdelging vraagt namelijk een andere aanpak dan die van een gewoon wespennest.

Tips om wespen(steken) te vermijden

  • Sla nooit naar een wesp. Ze kunnen zich bedreigd voelen en gemeen steken. Als je kalm blijft, vliegt de wesp na een tijdje weg.
  • Als je een wesp hebt doodgeslagen, let dan goed op. Andere wespen ruiken dat en worden dan agressief.
  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums als je in de natuur gaat wandelen. Wespen kunnen hier agressief op reageren.
  • Wees voorzichtig als je buiten alcohol of frisdrank drinkt. Je hebt het vaak niet door wanneer een wesp in je drankje is gevlogen. Dek daarom je drankje altijd af.
  • Wespen hebben een hekel aan bepaalde geuren. Een doorgesneden citroen met kruidnagels erin kan ze uit de buurt houden.

Bijen

Imkersbond

Een bijen- of hommelnest zal de brandweer nooit verdelgen. Indien nodig neem je contact op met een imker of met de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. Bij overlast komt een imker de zwerm verplaatsen.

Red de bij

Bijen komen niet op zoetstoffen af, zoals bepaalde wespen op het einde van de zomer wel doen. Ze zoemen rond planten en zijn enkel geïnteresseerd in nectar en stuifmeel. Bijen zijn onbetaalbaar als het over bestuiven gaat. We hebben hen nodig voor 75 % van de voedingsgewassen. Zonder de bij geen fruit, geen groenten, geen honing.

De bij verdient het om goed verzorgd te worden en daar kunnen we allemaal bij helpen:

  • Maak van je tuin een restaurant voor bijen.
  • Laat paardenbloemen, klaver en madeliefjes groeien in je gazon.
  • Gebruik geen chemische middelen in jouw tuin.
  • Plant een bijenboom: linde, wilg …
Publiek domein, milieu en economie
09 396 46 70
de bij