AstraZeneca voorlopig enkel voor mensen vanaf 56 jaar

  • 8 april 2021

Op 7 april meldde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat een verband mogelijk is tussen het AstraZeneca-vaccin en enkele uiterst zeldzame gevallen van bloedklonters in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes.

Het gaat om een zeer beperkt risico. Op meer dan 25 miljoen toegediende dosissen ontwikkelden 86 mensen deze bijwerking binnen de 2 weken na de inenting. Het wordt toegevoegd aan de lijst van nevenwerkingen. Het EMA benadrukt wel dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin veel groter zijn dan eventuele risico’s.

Om geen enkel risico te nemen, besliste ons land om vanaf 8 april één maand lang AstraZeneca enkel toe te dienen aan mensen vanaf 56 jaar. Over de tweede prik, voor mensen die eerder een AstraZeneca-vaccin kregen en jonger zijn dan 56 jaar, verwachten we tegen volgende maand een beslissing.

En in Nazareth?

Vaccinatiecentrum Nazareth vaccineert nu voornamelijk met Pfizer én de meeste uitnodingen gaan naar mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Er zal dus geen merkbaar effect zijn voor wie recent is uitgenodigd.